Artikel

Kriegsende oder Befreiung

Neue Rhein Zeitung 2020 

In het voorjaar van 2020 was het 75 jaar geleden dat de 2e wereldoorlog eindigde. Terwijl dat in heel Europa werd gevierd en herdacht, bleef het in Duitsland in 2020 stil. 

Vanuit zijn keuken kijkt Jaap uit op het Reichswald waar de op twee na omvangrijkste bevrijdingsoperatie van Europa plaatsvond. Terwijl er in dat bos niets te wijst op deze gebeurtenis. Nog geen bordje. Het is een geschiedenis waarover gezwegen wordt. Terwijl veel na-oorlogs geboren Duitsers zich bevrijd voelen, toch durft nog altijd niemand durft dat hardop uit te spreken.

Voor deze 5-delige opzienbarende reeks artikelen Kriegsende oder Befreiung ging Jaap opzoek naar het Duitse perspectief op het eind van de 2e wereldoorlog. Hij sprak met een 96-jarige oud Wehrmacht soldaat over zijn ervaringen van het eind van de oorlog. Met een 82-jarige dame ging hij terug naar de bunker waar zij het eind van de oorlog beleefde in Essen. Hij ontmoette de zoon van een overtuigde SS’er. Pas op zijn 18e werd de zoon geconfronteerd met de denkbeelden van zijn vader. Tevens ontcijferde Jaap een dagboek dat Annemarie Sandkühler uit Dinslaken in maart 1945 bijhield voor haar verdwenen man. En samen met Oberstleutnant René Rothman van de Bundeswehr trok Jaap door het Reichswald opzoek naar sporen van de bevrijding in het landschap.

Deze reeks werd gepubliceerd in de Neue Rhein Zeitung, de Neue Ruhr Zeitung, deels in Trouw en was als kort essay te horen bij Deutschland Radio.

https://www.deutschlandfunkkultur.de/kriegsende-und-befreiung-man-muss-den-preis-der-freiheit.1005.de.html?dram:article_id=476238

Youtube
Vimeo
Google Maps