Jaap Robben

Zomervacht
2018
Uitgeverij De Geus
Meer dan 40.000 exemplaren verkocht
Bekroningen & nominaties
Priznanja zlata hruška 2022 (SLO)
The Vondel Prize 2021 voor vertaler David Doherty (UK)
Longlist International Booker Prize 2021 (UK)
Longlist Libris Literatuurprijs 2019 (NL)
Shortlist Jongerenliteratuurprijs 2019 (NL)
Shortlist Confituur Boekhandelsprijs 2019 (BE)
DWDD Boek van de Maand september 2018 (NL)
Vertalingen en
Albanees - Ombra GVG (2022)
Arabisch - Al-Arabi (2022)
Bulgaars - ICU Publishing (2022)
Engels - World Editions – David Doherty (2021)
Koreaans - Munji Publishing (2025)
Russisch - Mann, Ivanov & Ferber (2022)
Sloveens - Mladinska Knjiga – Stana Anzelj (2021)
Tsjechisch - Albatros Media/Vysehrad – Veronika ter Harmsel Havlíková (2021)
Turks - Kafka Kitap (2025)
Bewerkingen
Verfilming: Zomervacht (Family Affair, 2023)
Luisterboek: Voorgelezen door Lykele Muus

Zomervacht

De 13-jarige Brian woont met zijn vader Maurice in een caravan op een landje met loodsen, louche handelaren en blaffende honden. Om de paar maanden bezoeken zij samen zijn oudere broer Lucien die in een instelling woont voor mensen met een geestelijke en verstandelijke beperking. Meer uit uit schuldgevoel dan dat ze er graag heen gaan. 

Tot de instelling gaat verbouwen en Lucien elders opgevangen moet worden. Vader Maurice probeert er onderuit te komen, tot hij hoort dat er een vergoeding tegenover staat. Er volgt een zomer waarin twee broer elkaar leren kennen. Maar hoe communiceer je met iemand die niet kan spreken? En hoe maak je keuze als je zelf nog zoveel moet ontdekken?

"Robben is buitengewoon in het schetsen van een personage met slechts een paar soepele pennenstreken. (...) Als een fotograaf die een portret schiet, zo vangt Robben zijn onderwerpen in Zomervacht, in een haarscherpe close-up. Het is intiem, bij vlagen haast claustrofobisch, precies zoals het leven moet zijn voor een afgezonderd levende jongen als Brian die verwonderd tuurt naar de lichtjes op de heuvel in de verte."
The New York Times
"Een meester in morele ambivalentie."
Ons Erfdeel
"En dan die taal! Als het Jaap Robben niet lukt om de komende generatie aan het lezen te krijgen, dan lukt niemand dat."
Trouw
"Zomervacht is een indrukwekkende roman: een bedrieglijk eenvoudig verhaal over levens in de marge, vanuit een perfect getroffen en doorleefd kindperspectief. Het is helder geschreven en krachtig ingebeeld. Zomervacht herinnerde me aan de novelle Pleegkind van Claire Keegan dat een meisje als verteller heeft met dezelfde leeftijd als Brian, een buitengewoon boek. Maar de uitdagingen in Zomervacht zijn groter, omdat Robben allerlei soorten brandbare thema's behandelt en dat doet hij met zoveel tact en empathie."
Hillary Mantel
"Een diep menselijke roman over een jonge man met een lichamelijke beperking, zijn heldhaftige jongere broer en zijn onbetrouwbare, half criminele vader op een totaal verlaten plek. Dit boek is gul voor al zijn imperfecte personages. Het is prachtige geschreven en vermenselijkt levens in diepe armoede en op de rand van ellende en gevaar."
Jury International Bookerprize 2021
"Een warme, complexe en kraakheldere roman over diepgaande, ambivalente situaties en tegelijkertijd over kleine, cruciale handelingen van liefde."
The Irish Times
"Bravo, bravo is het enige dat ik kan roepen. Deze roman redde me op een bepaalde manier."
Elizabeth Strout

Contact

Jaap wordt vertegenwoordigd door zijn manager Michaël Roumen. Voor optredens en andere zakelijke verzoeken kunt u een bericht sturen naar: michael@michaelroumen.com 
Postbus 92
2501 CB Den Haag 

 
Voor persverzoeken rondom Schemerleven kunt u contact opnemen met Charlotte van Arnhem:
c.van.arnhem@singeluitgeverijen.nl