Jaap Robben

heel-de-wereld-wordt-wakker
2022
Uitgeverij Gottmer
Bekroningen & nominaties
Zilveren Griffel 2023
Vertalingen en
Bewerkingen

Heel de wereld wordt wakker

Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten.

Uitgeverij Gottmer benaderde Jaap met het eervolle verzoek of hij een bloemlezing wilde samenstellen met de beste Nederlandse en Vlaamse jeugdpoëzie die er sinds 1990 verschenen is. Een verzoek waarop hij juichend ja antwoordde. De afgelopen jaren las hij duizenden gedichten en honderden bundels. Daaruit maakte hij een selectie, niet puur zijn persoonlijke voorkeur, maar een keus op basis van een heleboel criteria die hij toelicht in de bundel.

Het werd door de weergaloze illustrator Sebastiaan Van Doninck tot een prachtige eenheid gemaakt, alsof deze 333 gedichten van bijna 111 dichters altijd al bij elkaar hebben gehoord. 

De bundel is opgebouwd uit vier delen. Het begint met gedichten die wat toegankelijker zijn en gaan steeds aan stapje verder, de gedichten worden geleidelijk aan complexer. Dat heeft niet zozeer te maken met leeftijd, want goede gedichten zijn geschikt voor alle mensen. Maar gaandeweg het lezen zul je ontdekken dat de gedichten een beetje met de lezer meegroeien. Hopelijk doen ze dat je leven lang.

"Bloedmooie bloemlezing."
- de Volkskrant
“Magistraal” *****
- Dagblad van het Noorden
“Nu al een klassieker”
- Friesch Dagblad
“Monumentaal (…) een onmisbare, blinkende staalkaart van poëtisch talent uit de Lage Landen.”
- Trouw
“Verrassend en prachtig. (…) Robbens bloemlezing kan zich meten met de klassieker Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.”
- Het Parool

Contact

Jaap wordt vertegenwoordigd door zijn manager Michaël Roumen. Voor optredens en andere zakelijke verzoeken kunt u een bericht sturen naar: michael@michaelroumen.com 
Postbus 92
2501 CB Den Haag 

 
Voor persverzoeken rondom Schemerleven kunt u contact opnemen met Charlotte van Arnhem:
c.van.arnhem@singeluitgeverijen.nl