Jaap Robben

Biografie van een vlieg-blauw
2021
Loopvis
Met illustraties van Paul Faassen
Bekroningen & nominaties
Shortlist Jan Wolkers Prijs 2021
Vertalingen en
Azerbeidzjaans (...), Qanun - 2023
Engels (Biography of a Fly), World Editions – David Doherty, 2022
Frans (Biography d'une mouche), J'ai Lu (...) - 2022
Turks (...) Maev - 2023
Bewerkingen
Theaterbewerking: De Horde (2024)

Biografie van een vlieg

‘Ik ben een vlieg!’ riep Vlieg uit blijheid om het leven.
En hij zoemde een looping door de lucht.
Een vlieg wordt niet geboren,
een vlieg wordt wakker ergens middenin zijn leven.

Biografie van een vlieg is een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid. In drieëntwintig hoofdstukjes lees je over het leven van Vlieg. Over zijn geboorte, de vriendschap die hij sluit met een buizerd, zijn liefdeservaringen, twijfels, verdriet en zijn onvermijdelijke eind.

Na het lezen van dit verhaal durf je gegarandeerd nooit meer een vlieg dood te meppen.

Biografie van een vlieg begon als een poster-verhaal. Een unieke vorm voor het vertellen van een verhaal die werd bedacht door literatuurfestival de Wintertuin. Omdat hun festival vanwege Covid werd afgelast, zouden de gehuurde posterplekken in Nijmegen leeg blijven. Daarom vroegen ze Jaap om een verhaal te schrijven met 25 hoofdstukken dat families al wandelend door de stad zouden kunnen lezen. Dat werd Biografie van een vlieg.

Vervolgens ging het posterverhaal op tournee en hing in Leeuwarden tijdens Festival Explore the North, in Tilburg tijdens literatuurfestival Tilt. En in Arnhem tijdens het festival Nieuwe Types.

In oktober 2021 verschijnt de Engelse vertaling in de UK en Ierland en zal het posterverhaal tijdens festival Off the Shelf door Sheffield hangen.

"Jaap Robben schrijft briljant over het leven van Vlieg. (…) Geestige dialogen (…) De tragiek van zijn vliegenleven – zijn kinderen zal hij nooit ontmoeten – en vooral de schitterende sterfscène ontroeren."
Trouw
"Onweerstaanbaar."
Parool
"Een klein juweeltje."
Volkskrant Boekenraad

Contact

Jaap wordt vertegenwoordigd door zijn manager Michaël Roumen. Voor optredens en andere zakelijke verzoeken kunt u een bericht sturen naar: michael@michaelroumen.com 
Postbus 92
2501 CB Den Haag 

 
Voor persverzoeken rondom Schemerleven kunt u contact opnemen met Charlotte van Arnhem:
c.van.arnhem@singeluitgeverijen.nl