Biografie

Photo © Stephan Vanfleteren 2022

Jaap Robben (1984) is dichter en auteur. Hij schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Ook schreef hij meermaals voor het theater. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. Onder het kopje WERK is een overzicht te vinden van zijn eerder verschenen boeken en artikelen.

In eerste instantie studeerde hij Milieu- en Maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar doorliep vervolgens de Koningstheater Akademie in Den Bosch. In de periode 2008 tot 2010 was hij stadsdichter van zijn woonplaats Nijmegen. In 2012 verhuisde hij naar een oude boerderij in een Rijndorp in Duitsland. Eigenlijk is dat dorp meer een gehucht. Of zoals sommige mensen zeggen: ‘niet in de middle of nowhere, maar daar nog achter.’ Voor Trouw schreef hij in 2020 het feuilleton Po Polska over de Poolse mannen die meewerkten aan de verbouwing van de boerderij waar hij woont met zijn vriendin en hun twee kinderen.

Jaap Robben treedt vaak op in boekhandels, bibliotheken en tijdens festivals. Onder andere tijdens het Crossing Border Festival, De Nacht der Poëzie, Lowlands, Into The Great Wide Open en de Wintertuin. Maar ook in het buitenland. Regelmatig in Duitsland en België. Maar ook in Oman, Tsjechië, tijdens het Lirikonfest in Slovenië, The European Literature Night in Londen en het Festival of National Cultures in Wit-Rusland.

In 2018 maakte hij een grote tournee door de Verenigde Staten en Canada met de vertaling van Birk waarbij hij onder andere te gast was bij LitHub in San Francisco, Brooklyn Book Festival, Writers Festival in Vancouver en het Bookfestival van Boston.

Eind 2022 verschijnt zijn langverwachte derde roman Schemerleven.