Jaap Robben

Biografie

Photo © Stephan Vanfleteren 2022

Jaap Robben (1984) is dichter en auteur. Hij schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Ook schreef hij meermaals voor het theater. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen.

In eerste instantie studeerde hij Milieu- en Maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar doorliep vervolgens de Koningstheater Akademie in Den Bosch. In de periode 2008 tot 2010 was hij stadsdichter van zijn woonplaats Nijmegen. In 2012 verhuisde hij naar een oude boerderij in een Rijndorp in Duitsland. Eigenlijk is dat dorp meer een gehucht. Of zoals sommige mensen zeggen: ‘niet in de middle of nowhere, maar daar nog achter.’ Voor Trouw schreef hij in 2020 het feuilleton Po Polska over de Poolse mannen die meewerkten aan de verbouwing van de boerderij waar hij woont met zijn vriendin en hun twee kinderen.

Jaap treedt graag op in boekhandels, bibliotheken en tijdens festivals. Onder andere tijdens het Crossing Border Festival, De Nacht der Poëzie, Lowlands, Into The Great Wide Open en de Wintertuin. Maar ook in het buitenland. Regelmatig in Duitsland en België. Maar ook in Oman, Tsjechië, tijdens het Lirikonfest in Slovenië, The European Literature Night in Londen en het Festival of National Cultures in Wit-Rusland. In 2018 maakte hij een grote tournee door de Verenigde Staten en Canada met de vertaling van Birk waarbij hij onder andere te gast was bij LitHub in San Francisco, Brooklyn Book Festival, Writers Festival in Vancouver en het Bookfestival van Boston.

Jaap is ook graag geziene gast op de Nederlandse televisie: hij bespreekt poëzie voor Omroep Max, kwam regelmatig over de vloer bij DWDD (waar zijn roman Zomervacht als Boek van de Maand werd verkozen) en was onlangs nog te zien met zijn initiatief ‘Dichter aan de Lijn’, waarbij hij samen met andere dichters mensen ’s avonds opbelde tijdens de quarantaine om poëzie voor te lezen.

Eind 2022 is zijn langverwachte derde roman Schemerleven verschenen.

Contact

Jaap wordt vertegenwoordigd door zijn manager Michaël Roumen. Voor optredens en andere zakelijke verzoeken kunt u een bericht sturen naar: michael@michaelroumen.com 
Postbus 92
2501 CB Den Haag 

 
Voor persverzoeken rondom Schemerleven kunt u contact opnemen met Charlotte van Arnhem:
c.van.arnhem@singeluitgeverijen.nl