Prentenboek

2021
Uitgeverij Loopvis
ISBN 9789083100593
Met illustrator Paul Faassen

2e druk

* Het boek is verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren, omdat Uitgeverij Loopvis gebruikt van restpartijen linnen voor het omslag.

 

VERTALINGEN

Engels (Biography of a Fly) World Editions – David Doherty (UK & IR 2021) (US & Canada 2022)

Biografie van een vlieg

‘Ik ben een vlieg!’ riep Vlieg uit blijheid om het leven.
En hij zoemde een looping door de lucht.
Een vlieg wordt niet geboren,
een vlieg wordt wakker ergens middenin zijn leven.

Inhoud
Biografie van een vlieg is een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid. In drieëntwintig hoofdstukjes lees je over het leven van Vlieg. Over zijn geboorte, de vriendschap die hij sluit met een buizerd, zijn liefdeservaringen, twijfels, verdriet en zijn onvermijdelijke eind.

Na het lezen van dit verhaal durf je gegarandeerd nooit meer een vlieg dood te meppen.

‘Jaap Robben schrijft briljant over het leven van Vlieg. (…) Geestige dialogen (…) De tragiek van zijn vliegenleven – zijn kinderen zal hij nooit ontmoeten – en vooral de schitterende sterfscène ontroeren.’ (Bas Maliepaard) Trouw

‘Onweerstaanbaar.’ (Marjolijn de Cocq) Parool

‘Een klein juweeltje.’ (Anne Sluijs) Volkskrant Boekenraad

‘Een bijzonder boek (…) levendig, beeldend, met humor, maar ook confronterend.’ (Wim Krings) De Limburger

Aanleiding
Biografie van een vlieg begon als een poster-verhaal. Een unieke vorm voor het vertellen van een verhaal die werd bedacht door literatuurfestival de Wintertuin. Omdat hun festival vanwege Covid werd afgelast, zouden de gehuurde posterplekken in Nijmegen leeg blijven. Daarom vroegen ze Jaap om een verhaal te schrijven met 25 hoofdstukken dat families al wandelend door de stad zouden kunnen lezen. Dat werd Biografie van een vlieg.

Vervolgens ging het posterverhaal op tournee en hing in Leeuwarden tijdens Festival Explore the North, in Tilburg tijdens literatuurfestival Tilt. En in Arnhem tijdens het festival Nieuwe Types.

In oktober 2021 verschijnt de Engelse vertaling in de UK en Ierland en zal het posterverhaal tijdens festival Off the Shelf door Sheffield hangen.


Youtube
Vimeo
Google Maps