Bevrijding in duitsland

Het afgelopen jaar raakte ik gefascineerd door de vraag: wordt er in Duitsland eigenlijk ook bevrijding gevierd? De Neue Rhein Zeitung (NRZ) vond dat ook een spannende vraag, daarom ging ik de afgelopen twee maanden op pad door Nordrhein-Westfalen om Duitsers te interviewen over ’75 Jahr Kriegsende’.

Mijn vraag bleek complexer en gevoeliger te liggen dan ik dacht. Ik kreeg bijzondere, eerlijke en ontroerende antwoorden. Van een oud Wehrmachtsoldaat die vocht in het dorp waar ik tegenwoordig woon, een 84-jarige dame die het einde van de oorlog meemaakte in een Hochbunker in Duisburg, een man die als twintiger ontdekte dat zijn familie in de oorlog actieve, toegewijde nazi’s waren. Ik ontcijferde het dagboek dat Annemarie Sandkühler schreef aan haar geliefde over het gruwelijke, haast vergeten bombardement op Dinslaken. En ik wandelde met een soldaat die nu bij de Bundeswehr werkt door het Reichswald. Daar werd een bloedige strijd gestreden die omvangrijker was dan D-Day, maar waar ter plekke geen enkel bordje naar verwijst.

Het resultaat van mijn zoektocht is een 5-delige reeks artikelen die vanaf 7 maart wordt gepubliceerd. Voor mij persoonlijk was het erg speciaal om te luisteren naar mensen die zoveel willen vertellen, maar nooit eerder spraken. Zelfs niet met hun eigen kinderen. Mensen die zich bevrijd voelen, maar dat nauwelijks durven zeggen.