Artikel

Een mensenleven geleden

2019
Uitgeverij De Geus
1e druk
ISBN 9789044543193 

Inhoud
In september 1944 vond Market Garden plaats, de grootste luchtoperatie uit de 2e Wereldoorlog. Het doel was om vanuit Lommel door te stoten naar het IJsselmeer om zo Nederland te bevrijden. Maar bij Arnhem stokte deze operatie op een gruwelijke manier.


In de zomer van 2019 loopt Jaap Robben in acht etappes van Lommel in België naar Renkum bij Arnhem. Hij volgt het spoor van de geallieerde soldaten. Na 75 jaar gaat hij op zoek naar wat er nog te zien is van toen. In het landschap, in het dagelijks leven. En vooral in de mensen.
Tijdens deze voettocht sprak hij met re-enactors die de oorlog zo echt mogelijk naspelen, en met een verzamelaar die een compleet Engels uniform heeft bemachtigd, compleet met een zakbijbeltje en een geldbiljet dat wel een love letter zou kunnen zijn. Ook komt hij in een Duitse bunker die nu als airbnb en escape-room dienstdoet. En hij vraagt zich af waarom er in Duitsland naast alle herdenkingen van schuld inmiddels niet ook de bevrijding van de nazi’s wordt gevierd. Hij vertelt over het veel te late eerbetoon aan de Poolse bevrijders. En hij gaat met mevrouw Kranen terug naar het huis in Renkum waar zij als zeventienjarig meisje de oorlog en de bevrijding beleefd heeft.


In kleine verhalen vertelt Jaap Robben de grote geschiedenis, en brengt zo een eerbetoon aan de mannen die deelnamen aan de laatste rechtvaardige oorlog. Deze reeks verscheen eerder in de Gelderlander, het Brabants Dagblad, BN/de Stem en de Neue Rhein Zeitung.

Interview in Trouw

Te gast bij Spijkers met Koppen

Te gast bij BEAU samen met mevrouw Kranen.

 

Youtube
Vimeo
Google Maps